Expert

Kleuren op je beeldscherm worden gedefinieerd door drie kleuren licht, ook wel bekend als de RGB-kleursamenstelling (Rood Groen Blauw). Bij printers zit dit anders want die werken niet met licht, maar met inkt of toner met de CMYK-samenstelling (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart). 

Als je een afbeelding van het internet haalt, is de kans groot dat deze is opgemaakt met RGB-kleuren en voldoen dus helaas niet aan de gestelde eisen van de printer. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de kleuren van de afbeeldingen minder sprekend naar voren komen dan op je beeldscherm het geval was. RGB-kleuren kunnen daarnaast heel helder en fel overkomen, wat met CMYK-kleuren niet mogelijk is.
Wil je zo min mogelijk verschil tussen je bestand en de uiteindelijke prints? Maak je document dan op met CMYK-kleuren, omdat deze het dichtste in de buurt komen van het eindresultaat. Onthoud: de kleuren die je op je beeldscherm ziet, zijn dus gen garantie voor de kleur van de uiteindelijke prints. Doordat we bij Student-print elke dag onze printers kalibreren, worden de kleuren zo goed mogelijk overgebracht van beeldscherm naar papier.
 

Ben je een Adobe gebruiker? Dan kun je vrij eenvoudig RGB-kleuren omzetten naar CMYK-kleuren. Exporteer je bestand naar PDF/X-1a:2001 met het profiel 'Fogra39L'. Dit profiel zet RGB zo goed mogelijk om naar CMYK. Moet je nog beginnen met het opmaken van je bestand? Kies dan direct voor CMYK-profiel.

Heb je geen bleed en snijtekens toegevoegd aan je aflopende bestand? Geen probleem! Wij zullen het document met 1% vergroten om alsnog de bleed te creëren. Wil je niet dat je bestand vergroot wordt? Lever dan een bleed aan van 3 mm en plaats snijtekens erbij. Wij raden het af om snijtekens toe te voegen wanneer er geen bleed is toegevoegd.

Heb je afbeeldingen of objecten in je bestand die deels doorzichtig zijn (transparanties)? Op je beeldscherm zijn deze transparanties niet zichtbaar, maar vaak kunnen deze niet goed worden verwerkt door de printer. Dan komt het er zo uit te zien:

Fout afgevlakt


Goed afgevlakt

Dit kun je voorkomen door deze transparanties af te vlakken. Dit kan op verschillende manieren:

 • In Illustrator kan dit heel eenvoudig door onder object te kiezen voor afvlakken transparantie
 • In InDesign werkt dit iets anders: maak een nieuw profiel aan onder het menu bewerken > voorinstellingen transparanties afvlakken. Kies voor hoge resolutie, klik op nieuw en geef een naam aan het bestand. Pas vervolgens de Raster-/vectorbalans aan van 100% naar 75%. Vink dan in het onderste vakje Complexe regio’s bijknippen aan. De andere opties hoeven niet aangepast te worden. Bevestig de instellingen door op OK te klikken. Exporteer ten slotte jouw ontwerp naar PDF en kies in het PDF-menu voor PDF/X-1a:2001. Kies bij het menu Geavanceerd aan de linkerzijde Transparantie-afvlakker voor de nieuw aangemaakte afvlakker.

Heb je zelf een lettertype ontworpen of gebruik je lettertypes die geen standaard-lettertype zijn, dan kan het voorkomen dat het lettertype bij ons onbekend is en dat deze automatisch wordt vervangen. Dit valt niet te controleren, totdat u het eindproduct ontvangt. Om dit te voorkomen voeg je altijd het lettertype bij je pdf. Dit kun je in je Word-bestand kiezen doen door te kiezen voor de optie Optimaliseer voor publicatie en printen en dan Voldoet aan ISO 19005-1 (PDF/A) (meer uitleg) aan te vinken. Sla je je werk op vanuit een Adobe programma? Kies dan voor de optie PDF/X-1a;2001. Deze instelling zorgt ervoor dat het lettertype automatisch wordt bijgevoegd. Wanneer je een poster laat printen, raden we je aan om de tekst op te slaan als contouren. Dit doe je in Illustrator of InDesign door in het menu voor Tekst te kiezen en vervolgens voor Contouren maken. Vergeet niet dit bestand onder een andere naam op te slaan, want de tekst kan niet meer worden gewijzigd na het maken van contouren.

Een nette cover zorgt ervoor dat een boek er aantrekkelijk uitziet. Een van de opties om een boek in de binden is de garenloos afwerking. Als je voor deze inbindwijze kiest, kun je losse pagina's aanleveren om daarmee de kaft te bedrukken. De rug blijft dan onbedrukt. Wil je dat de bindrug wel bedrukt wordt? Dan dien je de kaft aan te leveren als een spread, waarbij de voorkant (rechts), rug (midden) en achterkant (links) van je boek op een pagina staan. Indien je de binnenkant van de cover ook bedrukt wil hebben geldt het tegenovergestelde: op deze pagina moet de binnenzijde van de voorkant links en de binnenzijde van de achterkant rechts, en op binnenkant van de rug uiteraard niets.
 

Buitenkant
 
Binnenkant

De spread moet dus twee keer de breedte van je document zijn plus de breedte van de bindrug. Hoe dikte van de rug kun je terugvinden bij de aanlevervoorwaarden bij het uploaden van je bestand. De dikte wordt berekend door het aantal pagina's en de dikte van het papier te vermenigvuldigen en kan je terugvinden onder aanlevervoorwaarden onder het kopje Afmeting - Omslag. Daar kan je tevens alle informatie vinden die je verder nodig hebt om je bestelling te plaatsen.

Lukt het niet met het maken van de cover of wil je weinig tijd besteden aan het maken van het formaat van de cover? Wij hebben templates gemaakt van covers in A4 en A5 formaat. Deze templates zijn beschikbaar voor een rug van 5 tot en met 15 mm. De covers zijn te downloaden in Word, Pages en InDesign format. Via deze link kom je bij de templates terecht. 

Zwart is een lastige kleur met printen. De kleur uit je document komt namelijk vaak niet overeen met de zwart die uit de printer komt. Standaard zwart in het CMYK-kleurenpalet heeft de waardes: C0 M0 Y0 K100. Wanneer dit echter uit de printer komt lijkt het donkergrijs. Wil je toch een diepzwart vlak? Gebruik dan de waardes C70 M50 Y30 K100. Dit designer zwart is geschikter om grote vlakken mee in te vullen. Voor lijnen of tekst raden wij u aan om wél standaard zwart te gebruiken.

De aanlevervoorwaarden voor magazine wijkt wat af van de andere producten. Zo moet het aantal pagina's deelbaar zijn door vier om alles dubbelzijdig te kunnen printen (anders witpagina's). In het geval dat het aantal pagina’s van het door jou geuploade bestand niet deelbaar is door 4, zullen wij het bestand aanvullen met witte pagina’s, zoals te zien in de preview. Het is daarnaast belangrijk dat je losse pagina's i.p.v. spreads aanlevert. Ons systeem zet de pagina’s automatisch in de juiste volgorde. Ook in het geval van magazines schalen we het bestand bij randloze ontwerpen een fractie bij en snijden we het mooi af tot het gewenste formaat. Wil je niet dat er geschaald wordt, lever dan je document met snijtekens en bleed aan.

Wees voorzichtig met ontwerpen die over twee opvolgende pagina's heen lopen. De kans is groot dat het ontwerp door verschuiving van papier niet helemaal netjes aansluit op elkaar. Het beste is om het gebruik van dit soort ontwerpen zo veel mogelijk te vermijden, of om te accepteren dat een kleine verschuiving kan plaatsvinden. Bij het vouwen van documenten dient eventuele verschuiving ook in acht te worden genomen.

Ons systeem zet de pagina's van je bestand automatisch op de juiste volgorde. Wanneer je spreads aanlevert zal deze volgorde dus niet meer kloppen en kunnen fouten ontstaan. Ben je niet zeker of de volgorde zal kloppen als je losse pagina's aanlevert? In de preview in het bestelformulier is precies te zien hoe het eindresultaat zal worden.

Hieronder een kort stappenplan hoe je in Adobe Illustrator of InDesign een contour snijlijn aanmaakt, waardoor jouw stickers of borden kunnen worden uitgesneden in iedere gewenste vorm!

1. Open het bestand dat je wilt laten uitsnijden op de contourlijnen.

2. Kopieer de vorm die je wilt laten uitsnijden en plak deze vervolgens op de voorgrond. Er zijn nu dus twee lagen van dezelfde vorm. Selecteer de bovenste laag.

3. Klik op de pijltjes icoontjes om de 'Vulling' en de 'Lijn' om te draaien, zodat je de lijn van het object een kleur kunt geven en de binnenkant niet opgevuld is.

       

4. Dubbel klik op het 'Lijn' icoontje en je kan de kleur van de lijn van het object aanpassen naar bijvoorbeeld zwart. Klik op 'OK'.

 

5. Klik op 'Window' en klik vervolgens op 'Swatches'.

 

6. Selecteer rechts onderin 'New Swatch'.

 

7. Bij Swatch name vul je in ‘Thru-cut’ (let op dat de eerste letter een hoofdletter is!).

8. Bij 'Color Type' kies je voor 'Spot Color'.

9. Kies een opvallende kleur, zoals Cyaan en schuif deze volledig naar rechts (100%). 

10. Vervolgens selecteer je de lijn en dubbelklik je in het 'Swatches' scherm op de net aangemaakte 'Swatch' genaamd 'Thru-cut'. De vorm krijgt dan een contourlijn, zoals hieronder.

11. Hierna voeg je nog afloop van ten minste 10 mm toe aan de vorm, zodat er geen witranden ontstaan bij het snijden. Selecteer de orginele vorm en ga via 'Object' naar 'Path' en klik op 'Offset Path'. Vervolgens vul je bij 'Offset' 10 mm in en klik je op 'OK'.

   

12. Ten slotte sla je het bestand op als PDF/X-1a:2001.

 • MAT GELAMINEERDE COVER

  Gepubliceerd op 07 April 2020

  Naast een glossy cover kun je nu ook kiezen voor een mat gelamineerde cover. Deze matte lamineerlaag is 43um dik en wordt aan de buitenzijde van de cover toegepast. De laag zorgt voor een clean en strakke uitstraling van de boeken.

 • PLAATS JE EIGEN LOGO OP HET VERZENDLABEL

  Gepubliceerd op 04 April 2020

  Wil je niet onze informatie op het verzendlabel en vind je een kaal label ook wat saai? Vanaf heden bieden wij de mogelijkheid aan om jouw eigen logo te laten plaatsen op je bestelling!

Bekijk meer nieuwsberichten

 • Eindelijk echte mensen, geen chatbots. Supersnelle service!

  2 dagen geleden door Jozias

  Mijn bestelling bij Printenbind was in eerste instantie niet helemaal compleet. Ik had van 1 exemplaar te weinig ontvangen. Via de chat had ik binnen 1 minuut met een medewerker contact die meteen voor mij aan de slag ging. De volgende werkdag had ik...

 • Ik ben heel tevreden over Printenbind.

  2 dagen geleden door Louise

  Ik ben heel tevreden over Printenbind. Wat ze afleveren ziet er heel nettjes en verzorgd uit. Ook als je de draad op de website ff kwijt bent of het werkt ff niet zoals je zou willen... ze staan meteen klaar om je verder te helpen.

 • Goed product

  2 dagen geleden door Marion

  Goed product

Bekijk meer klantenbeoordelingen